Esküvői kisokos és forgatókönyv szerkesztő

“Ha magad vágsz bele, akkor sem maradsz magadra!”

Egy esküvőt megszervezni nagy feladat, főleg akkor, ha nem szeretnétek külső embert megbízni vele. Mivel a sok – sok feladat közt szinte mindig kimarad valami, csúszás lesz, vagy csak az utolsó pillanatban jut valaki eszébe, ajánlott forgatókönyvvel készülni! Milyen legyen? Mit tartalmazzon? Hogyan szerkesszük meg? Milyen formátumban mentsük el? Ezekre nem könnyű profán választ adni, ellenben a REC Pole szeretne segíteni nektek abban, hogy könnyebb legyen összeállítani, ezért egy ajándékkal készült az ifjú párnak!

Az oldal alján található ingyenes sablont kitöltve minden fontos adatot megadhattok, ami szükséges lehet a nagy napon, és elég csak email-ben elküldeni okostelefonra magatoknak, vagy egy rokonnak, aki segíti a szervezést, és biztos, hogy nem fog elveszni semmi!

A kitöltött és elküldött sablont lehetőségetek van kinyomtatni is, mivel amellett, hogy emailben meglesz, rögtön egy univerzális formátumot kaptok PDF mellékletként.
Reméljük, ha mással nem, de ennyivel legalább segíthetünk Nektek a szervezésben!

Néhány információ, hogy egyszerűbben eligazodjatok a saját esküvőtökön

Vőfély. Régebben a család barátja vagy rokona vállalta ezt a szerepet, valamint nem volt ritka még egy-két évtizeddel ezelőtt sem, hogy a lakodalomba nem egy, hanem több vőfélyt is meghívtak.
Feladatai:
A “menyasszonyos” háznál először kikéri a menyasszonyt a szülőktől a leendő férje számára, majd elbúcsúztatja a családtagoktól (apa, anya, testvér, nagyszülő, násznagy).
A lakodalomban a különböző fogások előtt kis versikével szórakoztatja a násznépet. Tréfás játékokat csinál, illetve csináltat a vendégekkel és az ifjú párral. Éjfélkor a gyertyafénykeringő és / vagy a menyasszonytánc következik. Ekkor az ifjú pár megkapja az ajándékait a násznéptől, amit szintén a vőfély vezényel le.
Elengedhetetlen kellékei a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot. A modern vőfély, aki a násznép tájékoztatását, mozgatását, animálását és szórakoztatását helyezi előtérbe.

Ceremóniamester. Sokan vőfély helyett ceremóniamestert fogadnak, aki modern öltözetű, ünnepélyesen elegáns -általában öltöny, zakó, nyakkendő- és nem mond verset, mint a vőfély. Csak akkor szólal meg, ha az adott helyzet, a hangulat, vagy a szituáció megkívánja. Tudja, mikor kell a szerepelnie, és mikor kell a háttérbe vonulnia. Az esküvői szolgáltatókkal (fényképész, videós, catering, zenekar / dj, esküvőszervező, stb.) a helyszínen szorosan összedolgozik, és a vendégek kérdéseire készségesen válaszol, tájékoztatja őket, információs központként is működik. Előre megírt, veletek összeállított forgatókönyv szerint vezényeli le az eseményeket, viszont rugalmasan reagál a váratlan helyzetekre, és nem ragaszkodik mindenáron az időpontok betartásához. Előfordul, ha önmagától is remek a hangulat, nem erőlteti rá a vendégekre a játékokat. Modern játékokkal készül (Pl.: kvízek, tombola, stb.), de ha ragaszkodtok a hagyományos játékokhoz, azokat is szívesen végigkíséri.

Koszorúslányok. Eredetileg az volt a feladatuk, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik az arát el akarták rabolni. Egy másik hagyomány szerint koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kaptak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek és így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindegyikük egyenlő eséllyel indulhasson.

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott. Nagy múltú hagyomány, mely Angliából származik, ahol a babonát szinte minden menyasszony ismeri. A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell valami régit (általában családi ékszer, vagy édesanya, nagymama régi fátyla; a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja), valami újat (ez általában a menyasszonyi ruha, fehérnemű lehet; jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik) és valami kölcsönkapottat (bármi lehet, amit család, barátok kölcsönöznek neki; a barátságot és a szerelmet jelképezi). Ezekre úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.

Csokordobás. Célszerű kifejezetten egy dobócsokrot is köttetni, amit nyugodt szívvel dobhat el, hiszen sokan szeretik megszárítva eltenni a csokrukat. Ez általában a menyasszonyi csokor egyszerűsített/kicsinyített mása, amit érdemes jó szorosan megkötni, hogy a dobás közben ne hulljon szét. Eredetileg a csokrot gyógynövényekkel és fokhagymával készítették elődeink, hogy távol tartsa az ártó szellemeket.

Harsinyakötő dobás. Ez tulajdonképpen a csokordobás férfi megfelelője. Az ifjú férj hátrahajítja az ara harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Így dől el, ki lesz a soron következő vőlegény.

Menyasszonytánc. A menyasszonytánc a menyasszony utolsó tánca esküvője napján menyasszonyi ruhájában, tehát még éjfél előtt kerül rá sor. A régi hagyomány szerint ez az utolsó tánca lányként, hisz a nászéjszaka akkor még nem történt meg. A megtáncoltatás a pénzajándékok fogadásáról szól.

Menyasszonyrablás. A násznép egy vagy több férfi tagja tánc közben, egy óvatlan pillanatban elrabolja a menyasszonyt, amikor a vőlegény épp nem figyel. Ezt követően a vőfély / ceremóniamester hívja fel a vendégek figyelmét a történtekre és ismerteti a szankciókat. A férjnek nem sikerült vigyázni az újdonsült asszonyra, ezért, hogy visszakapja, valamilyen humoros feladatot kell teljesítsen. Értelemszerűen élni lehet ezzel a lehetőséggel akkor is, ha áldott állapotban van az ara, bár tartózkodni kell az emelgetéstől, és rohanástól!

Menyecsketánc. A menyecsketánc a menyasszonytánchoz hasonlóan ugyanúgy a pénzajándékok begyűjtéséről szól, azonban értelemszerűen, már menyecske (általában piros / vörös) ruhában történik. Jelentése pont ellentétes, hisz ez a menyasszony első tánca, már újasszonyként.

Gyertyafény keringő. Ekkor gyertyafénybe borul a táncparkett és a pár köszönetet mond a szülőknek, tánc formájában. A gyertyafény keringő tánca, az angol keringő, lassú, megható része az estének. Ez körülbelül éjfélkor történik és a pár úgynevezett záró tánca is a menyasszonyi ruhában, mielőtt átöltöznek az újasszony, újember ruhába. Szokás, hogy a pár tánc közben egyenként elfújja a gyertyákat, és mikor már tovább állnak az előzőleg kialudt gyertyákat a násznép egymásnak segítve újra meggyújta. Emiatt aztán lehet 3 perc is vagy akár 15 perc is a keringő.

Nyitótáncnak hagyományosan angol vagy bécsi keringőt választanak a párok, bár manapság a nyitótánc már nem csupán a keringőből áll, hanem vicces, a pár által kedvelt, illetve modern zenei stílusban előadott performansz is lehet. A nyitótáncra a vacsora után kerül sor, így az ifjú pár a nyitótánccal megnyitja, elindítja a mulatságot.

Torta, vagy menyasszonyi torta. A római időkben a torta a termékenység szimbóluma volt. Más kultúrákban az élet édességét és a “kerek világot” is szimbolizálta. Régen Angliában a vendégek apró tortákkal köszöntötték a párt, akik a felhalmozott sütemények előtt csókolták meg egymást, de ma már inkább egy nagyot készítenek. Ezt a pár közösen vágja fel. A kapcsolatban a nőnek is van esélye magához ragadni az irányító szerepet, ha úgy ügyeskedik, hogy a kezét felülre helyezze vágás közben. Az első szelet tortából a pár megeteti egymást és ezt a szeletet egy tányérról fogyasztják el, így fejezve ki, hogy minden jót megosztanak egymással.

Esküvői forgatókönyv szerkesztő sablon

Hasznosnak találtad az oldalt? Ne felejtsd el ajánlani másoknak is, és követni a Facebook oldalunkat!

UGRÁS AZ OLDAL TETEJÉRE!